Uncategorized

Min depression

artikel depression

Sommaren har lidit mot sitt slut och regn och kalla vindar är återigen en del av vardagen. Hösten är en tid då dagarna blir kortare och vi börjar långsamt gå in i mörka vintertider. Denna övergång är svår för många att ta in eller att hantera. Sanningen är att det är en svår period för många i Sverige, och det är en period där många faller ner i en depression. Har du som många andra svenskar svårt att hantera övergången från sommar till höst? Denna text är till dig, du som går igenom en depression, du som har nära och kära som går igenom en depression, eller till dig som kanske bara vill ha något att läsa i höstmörkret. Mycket av det jag skriver är självupplevt men ofta inhämtar jag även information från andra källor.

Jag har alltid haft en nära relation till depression, jag har sett familjemedlemmar och nära vänner falla offer för denna sjukdom många gånger. Och det är lika svårt att finnas där för dem varje gång. Enligt Folkhälsomyndigheten har var femte person i Sverige fått diagnosen depression någon gång i livet. Det är en av de vanligaste psykiatriska diagnoserna i Sverige. En nära vän till mig beskrev det som att ’’livsgnistan en dag bara släcktes och varje andetag gjorde ont’’. Det är svårt att sätta sig in i någon annans känslor och jag förstod aldrig riktigt vad han menade. Hösten 2017 fick jag känna på vad han menade. Jag hade kämpat med ångest på grund av olika orsaker vilket senare utvecklades till en depression efter sommarens slut. Jag har alltid varit ganska känslig när årstiderna och vädret skiftar, som så många andra svenskar är. Och efter sommarens slut började jag må ovanligt dåligt.  Att sova gick inte, att stiga upp på morgonen gjorde ont, att gå till jobbet med tårar i halsen gick inte, att umgås med vänner var helt uteslutet. Det var en otäck känsla och situation, som jag just då inte visste hur jag skulle ta mig ur. Alla tips och råd jag själv hade gett till mina nära hade knappt någon inverkan på mig. Det var först när min mamma satte mig ner och sa ‘’livet handlar inte bara om att överleva, du måste leva’’ som jag långsamt började lyssna. Jag vill dela med mig av de råden jag har gett till andra, samt även gått igenom själv, i hopp om att hjälpa andra som går igenom samma sak. 

Ta din tid/acceptera läget –  Det jag tyckte var väldigt irriterande när jag själv gick igenom min depression var det konstant tjatandet om att jag måste göra si och jag måste göra så. Ta din tid, men glöm inte att acceptera att du mår dåligt!

Våga fråga efter hjälp – Du är inte ensam! Våga fråga efter hjälp från familj, vänner eller hos vårdcentralen. 

Rör på dig – Träning är ett vapen mot depression! Oavsett om du promenerar, springer eller styrketränar så utsöndrar träning endorfiner som kommer att höja ditt humör. 

Umgås med familj och vänner – Även om det är jobbigt att träffa andra så är det viktigt att du pratar och umgås med nära och kära om hur du känner. Även om du inte vill prata så är det viktigt att du inte isolerar dig själv helt och hållet.

Musik – Gör det mysigt för dig själv, tänd några ljus och sätt på din favoritmusik och tillåt dig själv att bara vara. 

Djur – Är du en djur människa som mig? Husdjurs positiva inverkan på vår mentala hälsa är väl dokumenterad. Stresshormon sänks, glädjeämnen höjs. Jag har alltid varit omringad av djur och de har hjälpt mig något enormt med min ångest och depression. 

Idag mår jag bra i sinnet, som att depressionen aldrig ägt rum. Men när jag mådde som sämst kände jag mig så ensam, och det blev en ond cirkel av negativa känslor och tankar. Och därför vill jag dela med mig av min erfarenhet av depression. Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det jag gick igenom och känna sig ensam såsom jag gjorde. Det är ett otroligt viktigt ämne som behöver lyftas fram mera! Acceptera att du mår dåligt, det är ok att inte alltid vara på topp!

Ingen förtjänar att leva i mörker!

Om du eller någon som du känner går igenom en depression ska du kontakta närmaste psykiatriska jourmottagning.  Du kan även ringa telefonjouren på 1177 vårdguiden. Här finns någon som lyssnar och som kan ge råd och stöd i hur du ska komma vidare och vem du kan kontakta. Du kan ringa anonymt.
https://www.1177.s

Lämna en kommentar

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
Theme is edited