Uncategorized

Ta 5 minuter för inspirerande berättelser om grannar över hela världen

Författare: Sarah Friar

Social isolering och ensamhet påverkar grannar över hela världen. Förra veckan delade jag med mig av ett kort meddelande på Nextdoor, där vi diskuterade hur vi alla kan arbeta tillsammans för att bygga djupare förbindelser i våra lokala samhällen. Grannar runt om i världen jobbar redan med att bryta isen och träffa nya grannar, och var och en av dessa nya förbindelser mellan grannar lägger till en stark tråd i vårt globala samhälls struktur.

Den här veckan uppmuntrar vi dig att ta fem minuter att läsa och inspireras av följande medlemshistorier. Vi hoppas att du kommer att känna dig taggad att “take five” för att hjälpa, eller be om hjälp, även i ditt samhälle och att berätta för dina grannar på Nextdoor om din upplevelse. En snabb konversation i din lokala butik eller en snabb knack på grannens dörr, kan göra stor skillnad.

Abraham – Alexandria, VA, USA 

När Abraham flyttade till Alexandria, fann han det svårt att bilda djupa band med sina nya grannar. Han vände sig till Nextdoor för att fråga om några pappor i hans samhälle skulle vara intresserade av att träffa nytt folk.  Abraham fick över 50 svar från olika grannar som alla hade en sak gemensamt: en önskan att främja vänskap. När han upptäckte att andra pappor också kämpade med att få kontakter med sina grannar, tog han chansen att bilda en social klubb för män som möts två gånger i månaden för en ny aktivitet för att motverka känslor av ensamhet och social isolering.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tack vare framgången för hans ‘’herrklubb’’ tog Abraham sitt uppdrag ett steg längre och skapade en ny kampanj: 30 Kaffe på 30 dagar med 30 grannar. Utmaningen är enkel – tanken är att träffas på ett lokalt kafé varje dag med en av hans Nextdoor grannar.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

“Med Nextdoor har du möjlighet att sammankoppla dig till grannar offline,” berättar Abraham, och tillägger “Jag hoppas att jag kan inspirera fler människor till att mötas och skapa nya relationer i deras lokalsamhällen.”

René – Paris, France 

71-åriga René grundade P’tit Bistrot Solidaire, en välkomnande plats där grannar i alla åldrar och bakgrunder kan lära känna varandra, dela konversationer och i slutänden fördjupa sina samhällsrelationer. René inspirerades till att öppna P’tit Bistrot Solidaire efter att ha hört talas om Nextdoors kampanj ‘Ma Porte est Ouverte’, och bjöd in grannar över hela Frankrike för att bli vän med de som kan uppleva ensamhet under semestern. Med mat- och dryck donationer från lokala restauranger och kaféer var det första evenemanget P’tit Bistrot Solidaire en enorm framgång. René lyckades samla 38 av sina grannar och har fortsatt detta initiativ i hopp om att stärka den sociala strukturen i sitt lokalsamhälle. René berättar: ”I tunnelbanan använder alla sina smartphones istället för att titta på varandra. Med en plattform som Nextdoor fungerar tekniken som ett sätt att möta andra på! Nextdoor fyller dagens samhällsbehov. ”

René har inspirerat Nextdoor Frankrike till att lansera ‘Petits Cafés Solidaires’ – ett sommar initiativ som bjuder in Nextdoor-grannar att träffas i solidaritet för en rolig aktivitet. Vi hade äran att hjälpa till att starta en av de första aktiviteterna i Lyon i slutet av juni.

Cheryl – New South Wales, Australien

Då hennes barn nyligen har flyttat hemifrån, tänkte Cheryl från Randwick i New South Wales att Nextdoor kan hjälpa henne att skapa nya relationer. Hon delade ett inlägg där hon bjöd in grannar att dela en kopp kaffe och responsen var överväldigande. Cheryl fick ta emot hundratals kommentarer och tack, och många grannar var väldigt ivriga att träffas i parken för ett första möte. Cheryl säger att gruppen nu planerar att träffas regelbundet och berättar även, ”Jag älskar att ha konversationer, men att hitta nya vänner kan ta ett tag, speciellt eftersom det tar ett tag innan man ser om man delar intressen och värderingar. Nextdoor kan få bollen att rulla med grannarna – oavsett om du säljer en stol, behöver byta glödlampa eller bara vill ta en kopp kaffe eller te. “

Angela – Cumbernauld, Skottland

Angela började uppleva ångest och panikattacker under år 2014, men det tog nästan ett år att få en korrekt diagnos och ännu längre tid att hitta resurser nära sitt hem i Cumbernauld, Skottland. Angela tog beslutet att ta saken i sina egna händer: om det inte fanns ett tillgängligt support nätverk i hennes hemstad, skulle hon själv skapa ett. Och med det föddes hennes hjälpgrupp Piece of Mind. 

När hon fick ett vykort som bjöd in henne att gå med i Nextdoor visste hon att det skulle vara det perfekta stället att nå ut till de i hennes samhälle som letade efter hjälp och stöd. Nextdoor gjorde det väldigt lätt för henne att få kontakt med grannar och dela sin hjälpgrupp Piece of Mind med samhället. Nu publicerar hon regelbundna uppdateringar om events, delar information och råd, och samlar lokala invånare för att höra deras åsikter om möjligheterna till att få hjälp med psykisk ohälsa i deras grannskap. Angelas supportgrupp är ett säkert och tryggt utrymme, där människor kan öppna upp och dela med sig hur de känner sig, med andra som både förstår och kan hjälpa till. För vissa medlemmar har detta gett dem ett syfte igen, och för andra har det gett en möjlighet att ta med sig sina partners för att bättre förstå psykisk ohälsa..

Joan – Barcelona, Spanien

Joan från l’Eixample-distriktet i Barcelona satte upp ett mål för att uppnå sin dröm att filma en dokumentär om hur stor betydelse ett samhälle har. Han publicerade idén på Nextdoor och samlade stöd från mer än 40 grannar som frivilligt hjälpte den lokala filmskaparen. Grannarna fyllde rollerna som skådespelare, make-up artister, ljudtekniker, manusförfattare och till och med kameramän, blev produktionen en enorm framgång. För två månader sedan hade dessa grannar inte ens träffat varandra, och nu har de inte bara skapat en vacker film tillsammans, utan också byggt många nya vänskaper längs vägen. “Det verkade magiskt, alla ville hjälpa till frivilligt”, berättar en gruppmedlem. “Nextdoor har gett mig tillbaka tron på mänskligheten.”


Det tar endast fem minuter att skapa en verklig förändring. Hur kommer du att ta kontakt med din granne? Berätta i kommentarerna nedan – vi hör gärna från er!

Lämna en kommentar

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
Theme is edited