Uncategorized

Hur hanterar man social isolering och ensamhet, tillsammans

Sarah Friar är VD för Nextdoor, världens största sociala nätverk som gör det möjligt för grannar runt om i världen att bygga upp kontakter, hålla sig informerade och hjälpa varandra i sin vardag. Att bygga förbindelser i den verkliga världen är ett universellt mänskligt behov. 

Verkligheten är att grannskap och din omgivning är en av de viktigaste och mest användbara samhällena i våra liv. Detta har varit en inspirationskälla och en vägledande princip för Nextdoor från första början.

Idag är grannar runt om i världen beroende av Nextdoor i mer än 241 000 kvarter i världen i bland annat USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien, Spanien, Australien, Sverige och Danmark.

Jag har nu jobbat i 8 månader på Nextdoor, och jag fortsätter att inspireras dagligen av vad grannar runt om i världen gör på vår plattform. I januari skrev jag om hur vi på Nextdoor simmar mot strömmen av andra teknologiplattformar, besatta av lokal maktens globala kraft. Men sanningen är att det är väldigt många av er runt om i världen som gör meningsfullt arbete för att bekämpa isolering, polarisering och brist på samhällsengagemang – vilket bevisar att grannskapet är där förändring börjar.

Tekniken har revolutionerat vår värld – på många sätt till det bättre. Det är ett enormt kraftfullt verktyg som gör att vi kan hålla kontakten med vänner och familj över hela världen; det är en oändlig källa av information som underhåller oss på nya och spännande sätt. 

Men tekniken har också bidragit till ett mer isolerat liv för miljontals människor runt om i världen. Under 2019 World Economic Forum panelen om ensamhet diskuterade experter om hur tekniken bidrar till ensamhet och empati-underskott i våra liv, trots löftet om att föra människor närmare varandra. I USA fann en Cigna-studie att över 40% av vuxna rapporterar att de känner sig ensamma. Studien noterade även att ensamhet har samma inverkan på dödligheten som att röka 15 cigaretter om dagen, vilket gör det ännu farligare än fetma. En forskning i Australien hittade en liknande trend, med 28% av människor som säger att de känner sig ensamma minst tre dagar i veckan. Enligt kampanjen The Campaign to End Loneliness rapporterar 40% av personerna i Storbritannien under 25 år att de känner sig ensamma ofta eller mycket ofta, och 27% av personer över 75 år har samma känsla. Det är viktigt att identifiera ensamhet som en riksomfattande epidemi. I början av 2018 utsåg den brittiska regeringen en ‘’Minister of Loneliness’’ för att hantera sociala och hälsoproblem som orsakas av social isolering.

Jag växte upp i en by som heter Sion Mills i Nordirland, och gynnades av en uppväxt där alla i mitt grannskap kände varandra vid namn eller till och med smeknamn. Jag växte upp under ‘’height of the Troubles’’ (konflikten i Nordirland), vilket är en katastrof skapad av mänskligheten som delade folk utifrån religion och ledde till årtionden av våld. Men som den tidigare kirurg generalen Vivek Murthy skrev om i sitt stycke om ensamhet, förde denna tragedi vårt samhälle tillsammans på ett djupt och minnesvärt sätt.

När jag växte upp och flyttade till nya samhällen runt om i världen, märkte jag att den djupa förbindelse som jag hade blivit van vid mellan grannar och människor i allmänhet, började försvinna. Även när jag började ett nytt och spännande kapitel i mitt liv – startade min egen familj och mötte inspirerande människor i London, Sydafrika och Silicon Valley – kände jag mig ofta ensam.

Varför? 

Som ett samhälle har vi blivit sämre med att träffas face-to-face och även att bygga effektiva relationer med varandra. Att ha ett syfte är ett universellt mänskligt behov, och i alla världens hörn längtar folk efter att känna en koppling till riktiga människor, på riktiga platser och på riktigt sätt. Hur kan vi då arbeta tillsammans för att bekämpa den sociala isolationen och skapa en mera sammanhängande värld?

Här på Nextdoor tror vi att förändringen börjar med att var och en av oss öppnar våra ytterdörrar och bygger djupare kontakter med de som bor närmast oss: våra grannar. Förra året i Europa introducerade vi “Hello Neighbour Challenge”, som uppmuntrande grannar att nå ut till varandra. Oavsett om syftet var att hjälpa varandra eller bara att lära känna varandra bättre, samlades grannar i hela Europa för att ge sin tid att hjälpa till att bekämpa ensamhet i sina lokalsamhällen. En studie som vi genomförde tillsammans med kampanjen visade att medan endast 56% av allmänheten har två eller fler grannar som de kan lita på i en nödsituation, anser hela 79% av Nextdoor-medlemmarna att de har grannar som de kan lita på. Varje dag ser vi hur grannar vänder sig till Nextdoor för att bryta isen och träffa nya grannar, för att sedan vända dessa online-relationer till en riktig vänskap. Under den här semesterperioden, under en tid då känslor av ensamhet ofta är starkare, lanserar vi vår första globala ensamhets kampanj i hopp om att inspirera fler grannar runt om i världen att bilda djupare kontakter i sina lokalsamhällen för att hjälpa till att hantera ensamhet.

Men det finns mycket vi kan göra innan dess. Under de närmaste dagarna kommer vi att dela med oss i ditt nyhetsflöde och på Nextdoors blogg inspirerande historier från grannar runt om i världen som använder Nextdoor för att förverkliga sociala konsekvenser i deras samhällen. Nyligen reste jag till Frankrike för att spendera tid med René, skaparen av P’tit Bistrot Solidaire, som öppnar dörrarna till sitt lokala kyrkliga gemenskapscenter varannan vecka för att välkomna grannar med morgonkaffe, choklad och konversationer. I Spanien träffade jag en grupp grannar som samlade sina talanger för att producera en kortfilm om deras livliga och blomstrande samhälle. I Australien bor även Cheryl som nyligen bor helt själv på grund av att hennes barn har flyttat ut. Cheryl vände sig därför till Nextdoor för att bilda nya vänskaper i detta nya kapitel i hennes liv. Hon gjorde ett kort inlägg på Nextdoor och erbjöd en kopp kaffe, vilket ledde till att ett dussintals grannar dök upp för att lära känna varandra. 

Dessa kraftfulla historier inspirerar mig varje dag och jag vet att vi kommer att få se ännu fler av dem under resten av året. Ta fem minuter av er tid under de kommande dagarna att läsa och bli inspirerade. Vi hoppas att ni kommer att känna er inspirerade att hjälpa, eller be om hjälp, även i ert samhälle, samt berätta för era grannar på Nextdoor om er erfarenhet. En snabb konversation i din lokala butik eller konversationer med grannar som kanske inte har det så bra kan göra en stor skillnad. I mitt fall har jag nyligen använt Nextdoor för att hitta en ideell organisation som matchar tonåringar med seniorer för att hjälpa dem att lära sig ny teknik, och ännu viktigare, hjälpa mina tonåringar att lära sig värdefulla lärdomar från människor med en livstid av erfarenhet.

Tillsammans har vi möjlighet att förändra banan för social isolering runt om i världen. Om vi inte fokuserar på att återuppbygga autentiska kontakter och umgängen riskerar vi att gräva oss djupare i våra bortkopplade liv. Jag har insett att när du ger tillbaka till ditt samhälle får du så mycket mera ut av det. Här på Nextdoor strävar vi efter att skapa en plattform som motiverar dig att att nå ut till grannar runt dig och även att vidta nödvändiga åtgärder för att skapa starkare, mera ‘’riktiga’’ kontakter bland dina lokalsamhällen. Som en av våra medlemmar så bra uttryckte sig: ‘’Du kanske träffar nån helt underbar’’. 

Med vänliga hälsningar,

Sarah Friar 


För mera inspirerande berättelser om grannar som hittar varandra, var noga med att kolla ditt Nextdoors nyhetsflöde varje dag denna vecka, samt följ oss på vår blogg!


Stort tack till experterna från AARP, Cigna, The Big Lunch, Campaign to End Loneliness, och The UK Government.Lämna en kommentar

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
Theme is edited